Most adásban
Keszthelyi Tibor 15:00 - 19:00
17:35
Burn It To The Ground
Nickelback
17:32
Feljött a Nap
Balkan Fanatik
17:28
Lose My Breath
Destinys Child
17:24
Good Vibez
Biga
17:21
Daydream [Starwhores Radio Edit]
Radics Gigi

Aktuális

Jó minőségű lesz az idei cukor

2017. október 11. 17:05
Javában zajlik az idei cukorkampány hazánk egyetlen cukorgyárában, Kaposváron. A Magyar Cukor Zrt. számára az alapanyagot biztosító gazdák éppoly fontosak, mint az elkészült termék vásárlói.

a cukorrépa termesztésének mikéntje, a gazdák szaktudása határozza meg, hogy milyen alapanyagot dolgozhat fel az üzem. Számukra tartott a Magyar Cukor a közelmúltban egy konferenciát a tolna megyei Dalmandon.

– A cukorrépa nem szokványos termőföldi növény, csak akkor és annyit ültetnek belőle a gazdák, amennyit az előzetes szerződések alapján a feldolgozók igényelnek. Ha mi nem vesszük át a répát, máshol nem tudják azt értékesíteni. A cukorrépa-termelők és -feldolgozók között ezért mindig szoros volt az együttműködés– hangsúlyozta lapunknak dr. Borbély Ákos, a Magyar Cukor Zrt. termeltetési vezetője.

A dalmandi konferencián a szabályváltozásokról is hallhattak a megjelentek. A módosítások a termelőket és a cukorgyárat egyaránt érintik. Így például 2017 október elsejével megszűnt az uniós kvótarendszer, és a cukorrépa szabályozott minimálára is. Erről is helyzetképet kaptak a termelők, akik azt is megtudhatták, hogy a Magyar Cukor Zrt. miként reagál a változásokra.

A néhány hete elkezdődött kampányról elhangzott: 930-940 ezer tonna cukorrépát dolgoznak fel az idei kampányban. Jó hír, hogy a növény cukortartalma az idén az átlagnál magasabb, így jó minőségű alapanyagból dolgozhatnak a gyárban, ezért várhatóan a megszokott 16 százalék fölött lesz idén a cukortartam. A tervek szerint 130 ezer tonna kristálycukrot állítanak elő a mostani kampányban.

A résztvevők Czerván György FVM államtitkártól az ágazat jövőjéről kaptak naprakész információkat, s kilátogathattak a szántóföldi bemutatókra is, ahol többek között a cukorrépa-fajtabemutatókat nézhették meg a nemesítőházak bemutatója során.

Markocsány Zoltán, a Strube Nemesítőház munkatársa kérdésünkre elmondta, hogy a cukorrépa ma a cukornád mellett a legfontosabb cukoripari növény. Európában több mint kétmillió hektáron termesztik, a legtöbbet Németországban, Franciaországban és Lengyelországban. Hazánkban bár régóta termesztett, tradicionális növény, az elmúlt években jelentősen csökkent a termőterülete, jelenleg 15-17 ezer hektáron termelik a növényt.