Rock-óra
Szabolcsi Jani 19:00 - 20:00
18:55
Big City Nights
Scorpions
18:51
Hey Everybody !
5 Seconds Of Summer
18:48
Csak a Miénk
ÍV/Puskás Peti
18:40
Fading Like A Flower [Every Time You Leave]
Roxette
18:35
Kill Em With Kindness
Selena Gomez

Aktuális

Vannak gyerekek, akik még soha nem voltak szemésznél

2018. január 8. 19:55
Bár egyike lenne a tanévkezdés előtti legfontosabb teendőknek, az iskoláskorú gyerekek minden részletre kiterjedő látásvizsgálata gyakran elmarad.

Ennek híján pedig sok kisdiák kénytelen felderítetlen látászavarral helytállni az iskolai feladathelyzetekben, ami egyes esetekben azt a téves benyomást kelti, mintha a gyermek tanulási problémával küzdene.

Bár a rövidlátás egy egyszerű vizsgálattal már kiszűrhető, a gyerekek egy része mégis találgatja, mi lehet a táblán. Aki már az oviban sem látott élesen, annak a padban sem hiányzik a szemüveg.

Bár a tanév során a gyermekorvos vagy az iskolaorvos többnyire végeztet a gyermekkel táblaolvasásos látásfelmérést, ez nem egyenlő egy alapos szemészeti vizsgálattal. A jó látás ugyanis nem csak a távoli látásélességről szól, éppilyen fontos a közelre fókuszálás képessége, a két szem együttműködése, a szemmozgató izmok működése és a szem-, valamint a kézmozgások összehangolása is. Falun, községekben sok esetben még nehezebb a szakszerű szűrés elérése.

A statisztikák szerint az iskoláskorú gyermekek csaknem negyedére valamilyen típusú látásromlás jellemző. Ezért iskolakezdés vagy új tanév előtt érdemes elvégeztetni egy átfogó látásvizsgálatot.

A szakember elmondta, hogy a gyerekek látásának a romlása egy fájdalommentes folyamat, ezért gyakran a gyerek viselkedéséből lehet leszűrni az elváltozásokat: zárkózott, közelebbről nézi a tévét, nem úgy ismeri fel a tárgyakat, a tanulmányi eredménye elmarad a többiekétől.

Már lehet és kell is a csecsemők a szemét vizsgálni – mondta a műsorban Nagy Zoltán Zsolt, a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karának dékánja, az Egészségügyi Diagnosztikai Intézet igazgatója. Hozzátette, a veleszületett betegségeket már ekkor ki lehet szűrni. Később sok múlik a szülőn. Azt mondta, hogy a kancsalságot, már egy ülni képes csecsemőnél is lehet vizsgálni. Kisgyermekkorban a távollátás okoz problémákat, míg a rövidlátás inkább később, 8–10 éves kor után, illetve serdülőkorban alakulhat ki – hangsúlyozta a szakember.

A szemlencse elég rugalmas még a gyerekeknél, ezért nekik bőven elég egy szemüveg is, mivel a közeli, illetve a távoli látáshoz is ugyanaz a dioptria szükséges. Gyerekeknél elsősorban a távollátást kell kompenzálni, a szemlencse domborodási képessége 5-6 éves korban 10-12 dioptria, ami az életkor előrehaladtával csökken.