Most adásban
Keszthelyi Tibor 15:00 - 20:00
16:41
Always On My Mind
Pet Shop Boys
16:37
Végtelen
Boggie
16:34
Finesse [Remix]
Bruno Mars/Cardi B.
16:28
Szabadítsd Fel
Mester Tamás
16:24
Anywhere
Rita Ora

Aktuális

Vasárnap az apukákat ünnepeljük

2017. június 16. 17:37
Június harmadik vasárnapján, azaz 18-án ünneplik hazánkban az apák napját.

E jeles napot először 1910-ben, az Amerikai Egyesült Államok-ban ünnepelték: a kezdeményezéssel Sonora Smart Dodd saját édesapja, a hat gyermekét egyedül felnevelő William Jackson Smart iránti tiszteletét szerette volna kifejezni.

Apák napja a világ legtöbb országában más-más hétvégére esik. Nálunk ez hagyományosan június harmadik vasárnapja, ami 2017-ben június 18-án lesz.

Az apák napja alapvetően világi ünnep, de a katolikus ünnepnaptárban március 19-én, Szent József napján tartják az apák napját, és persze vannak vicces gyermekek, akik pedig május 19-én, Ivó névnapján köszöntik fel apukájukat.

Felesleges arról diskurzust nyitni, hogy az anyák vagy az apák gyerekek körüli teendői fontosabbak-e, a lényeg, hogy mindkét szülő meghatározó egy gyerek életében, és míg az anya a gyermek megszületésével és a babavárás 9 hónapjában lesz valaki, addig az apáknak, mindenféle hormonális rásegítés nélkül kell beletanulni, és tudatosan készülni a szerepre.

Köszöntsék hát az édesapákat, hisz ő is ott volt mikor megszülettünk, ugyanúgy éjszakázott, mikor sírtunk, és mikor nagyobbak lettünk, olyan dolgokat is kipróbáltunk együtt, amitől anya nagyon félt volna.

A KSH az apák tiszteletére „Férfiak apaszerepben” címmel egy négy részből álló infografikát készített.