Vizes Vb: Fölényes győzelem a férfi pólósoknál

2017. 07. 17., hétfő, 21:53

Csodás hangulatban kezdődött el a magyar-ausztrál mérkőzés a Hajós Alfréd Uszodában, a közönség ovációval fogadta a 17. FINA Világbajnokság egyik legnépszerűbb közösségét, a magyar férfiválogatottat. Különösen nagy tapsot kapott a válogatott szövetségi kapitánya, Märcz Tamás, aki hétfőn ünnepelte születésnapját.

A magyar és az ausztrál válogatott gyakran fut össze világversenyeken, így történt ez 2013-ban, Barcelonában is, valamint a tavalyi riói olimpián, mindkét alkalommal döntetlen lett a végeredmény. Most ez meglepetésnek számított volna, hiszen megfiatalodott Elvis Fatovic csapata, nincs már ott a keretben Joel Swift vagy Tyler Martin sem.

A magyar csapat is frissült, először jöhetett ki nemzetközi világversenyen tétmérkőzésre Mezei Tamás a csapattal, de Török Béla szerepe is különös, ő hosszú idő után tért vissza a válogatottba.

Lachlan Edwards szerezte a meccs első gólját egy szép húzással, a Budapesten májusban Bajnokok Ligáját nyerő Aaron Youngertől kapta a passzt. Eleinte még pontatlan volt a magyar válogatott támadásban, pedig a közönség nagyon hálás volt, más kérdés, hogy Hrysanthos remek védéseinél nem kifejezetten örült.

Vámos Márton aztán „felrobbantotta” remek lövésével az uszodát, és alighanem a Margitszigeti Atlétikai Centrumban működő Aquatics Fan Zone szurkolóit is, 1:41-gyel az első negyed vége előtt egyenlített Magyarország.

Nagy Viktor is belelendült aztán, a negyed utolsó másodpercében is nagy védést mutatott be.

Varga Dénes már a vezetést szerezte meg a 10. percben egy megúszást követően, Nagy Viktor pedig nem állt le, pontosabban elkapta azt a fonalat, amit szokott. A csapatkapitány Varga Dénes aztán újabb gólt lőtt (3-1), először volt két gól a különbség.

A nagyszünetben 5-2-re ment a magyar csapat, és aztán fordulás után ismét Varga Dénes volt eredményes, büntetőből, ez volt a negyedik találata. És igen, Nagy Viktor volt a másik hőse a meccsnek, képtelenek voltak betalálni neki az ausztrálok.

Az utolsó negyedre 7-3-as magyar vezetéssel fordultak a csapatok, nagy változásnak kellett volna beállnia ahhoz, hogy izgalmas legyen a vége. Ez végül nem történt meg, Hárai Balázs is feliratkozott a jegyzőkönyvbe egy nagyon „megharcolt” labda utáni lövéssel, és aztán a válogatott másik centere, az újon Mezei Tamás is így tett, naná, hogy különös örömmel töltötte el a gól (9-3).

A vége sima magyar győzelem lett, de a következő meccs, az olimpiai bronzérmes olaszok ellen jóval nehezebb lesz.

Ausztrália-Magyarország 3-13 (1-1, 1-4, 1-2, 0-6)
Hajós Alfréd Uszoda, 7500 néző, vezette: Franulovic (horvát), Rotstart (amerikai)

Ausztrália: Hrysanthos – G. Ford, Edwards 1, Gilchrist, Younger 1, A. Ford, Hollis. Csere: Putt, Kayes 1, Power, Fannon, Brooks. Szövetségi kapitány: Elvis Fatovic

Magyarország: Nagy – Vámos 2, Hosnyánszky 1, Gór-Nagy, Erdélyi, Varga Dénes 4, Hárai 1. Csere: Török 2, Manhercz 2, Zalánki, Decker Á., Mezei 1. Szövetségi kapitány: Märcz Tamás

Ezeket olvasta már?