Futballfesztivál tombol Kaposváron

2013. 07. 16., kedd, 06:37

Fergeteges hangulattal vette kezdetét az idén kilencedik alkalommal megrendezett Ifjúsági Futballfesztivál Kaposvár főterén. A világ minden tájáról érkeztek fiatal focisták, akik most bebizonyítják, hogy az utánpótlás biztosított a futballban.

Korán keltek az ifjú labdarúgók hétfőn: már reggel nyolc órakor útjára indult a labda a város több pályáján. A 9 évesektől a 19 évesekig, több korosztályban hirdették meg a küzdelmeket a szervezők, és minden somogyi fiatalnak nagy élmény, hogy külföldi csapatokkal is megküzdhet a fesztivál ideje alatt. Persze, az igazi helyi rangadók sem hiányozhatnak a palettáról, az U16-os korosztály például rögtön egy Toponár-Kaposfüred derbivel nyitott, amelyen három góllal jobbnak bizonyultak a házigazda toponáriak. 

A megnyitó előtt a Magyar Labdarúgó Szövetség sportigazgatója, Nyilasi Tibor, Kenéz Ádám fesztiváligazgató és Kaposvár alpolgármester-asszonya, Oláh Lajosné megkoszorúzta az Aranycsapat kaposvári születésű játékosa, Czibor Zoltán emléktábláját a belvárosban.Az idei tornára a Fülöp-szigetekről, Chiléből és Venezuelából is érkeztek korosztályos együttesek, de nem hiányozhatnak a kelet-közép-európaiak sem. A fehéroroszok például az idén is busszal tették meg a nem kis távot, hogy Kaposváron rúghassák a labdát egy héten át. Újdonság, hogy ebben az évben kézilabdában és kosárlabdában is rendeznek versenyeket a fesztivál ideje alatt, és üde színfoltot jelentenek a brazil leányok és fiúk, illetve az Indiából jött kosarasok. 

Akik éppen nem mérkőzést játszanak, azok a Kossuth téri fesztiválfaluban múlatják az időt, a szervezők ugyanis minden évben gondoskodnak arról, hogy a vendégek ne csak sportélményekkel gazdagodjanak. Kenéz Ádám fesztiváligazgató lapunknak elárulta: öten egész évben azért dolgoznak, hogy sikeres legyen a somogyi megyeszékhely legnagyobb sportrendezvénye, a fesztivál ideje alatt pedig 280 fős csapat segít a lebonyolításban. A 150 önkéntes fiatalt, aki csapatkísérőként vagy pályafelügyelőként tevékenykedik ezen a héten, 300 jelentkező közül választották ki, és fontos szempont volt a nyelvtudás, valamint a jó kommunikációs készség. 

A futballfesztivál tehát nem csak egy sportesemény, sokkal több annál. Az önkormányzat számításai szerint évente mintegy 100 millió forintot hagy itt az a több ezer ember, aki egy héten át Kaposváron alszik, étkezik, vásárol és szórakozik, és a szervezők igyekeznek minél több helyi vállalkozást bevonni. Ha bővül és erősödik a fesztivál, az mindenkinek jó.

Jövőre már a tizedik Intersport Ifjúsági futballfesztivál következik a sorban, és a rendezőket ismerve, nem lepődnénk meg rajta, ha ismét valami nagy dobással állnának elő. Néhány éve a sikeres dekázó világcsúcs-kísérlet hozott nemzetközi elismerést, így joggal várhatjuk az ötletes folytatást. Addig pedig szurkoljunk az idei mezőny tagjainak.

A rendezvény döntőit pénteken és szombaton tartják, a belépés minden helyszínre ingyenes.