Jogi beszélgetések Nőtt a bíróságok iránti bizalom

2014. 03. 28., péntek, 16:23

Az elmúlt évben nőtt a lakosság bizalma a bíróságok iránt, a 28 uniós országból 16 is mögöttünk van – egyebek mellett ez is elhangzott a 22. alkalommal megrendezett Jogi beszélgetések pénteki sajtótájékoztatóján.

A kétnapos rendezvényen évről évre összeülnek a hazai jogászszakma legkiválóbb képviselői, hogy aktuális jogi kérdésekről eszmét cseréljenek. Idén többek közt a közelgő parlamenti választás, az új Btk. és Ptk. szolgáltatta a témát.

Szita Károly, Kaposvár polgármestere elmondta: Kaposvár több mint két évtizede látja vendégül a jogászprofesszorokat, és bízik abban, hogy jövőre is megrendezhetik a Jogi beszélgetéseket.

Paczolay Péter, az Alkotmánybíróság elnöke hangsúlyozta: az AB továbbra is a törvényhozás kontrolja marad, előadásában emellett szót ejtett a választásokkal kapcsolatos hatáskörökről is.

Darák Péter, a Kúria elnöke előadásában egyebek mellett a lakhatási, szociális jogvédelemről, valamint azokról az ügyekről beszélt, amelyeknél a bíró fontos elveket tud megjeleníteni. 

- Fontos a társadalmi bizalom a bírák iránt, enélkül a jog csak puszta váz – ezt már Handó Tünde mondta. Az Országos Bírósági Hivatal elnöke egy uniós felmérést idézett, melyből kiderül: az elmúlt évben erősödött a lakossági bizalom a bíróságok iránt, a 28 tagországból 16 is mögöttünk van.

Polt Péter legfőbb ügyész az ügyészség új intézményi stratégiáját mutatta be, míg Bánáti János, az ügyvédi kamara elnöke a büntetőeljárások gyorsításáról beszélt.