Szenzációs kiállítás: Kincsek Európa szívéből

2014. 04. 30., szerda, 16:59

A több mint 150 leletegyüttest bemutató vándorkiállítás látványos, látogatóbarát, mégis tömör, a szakmaiságot szem előtt tartó beszámoló az elmúlt 15 év magyarországi régészetének eredményeiről. A múzeumban megtekinthető április 30-tól.

Áttekintést ad 8000 év történelméről, a Kárpát-medence korai betelepülésétől egészen a középkor végéig. A vitrinekben – sok egyéb mellett – látható a szanki tatárjárás kori kincslelet számos arany- és ezüstékszere, ezüstpénze, a bátaszéki római kori útállomás romjai között előkerült használati tárgyak vagy a Harta mellett talált, honfoglalás kori, ezüst ruhaveretek.

A kiállításban fontos egységet alkotnak a régészetet aktívan is támogató civilek által megtalált és a civil összefogás segítségével megmentett tárgyak, valamint annak a több tízezer régészeti fémleletnek a java, amelyet a kaposvári Városi Rendőrség 2001-ben foglalt le.

A „Megmentett örökség – Kincsek Európa szívéből” című kiállítás története 2012 februárjában indult, amikor a Magyar Régész Szövetség elnöksége tárgyalóasztalhoz ült L. Simon Lászlóval, a Parlament Kulturális és Sajtóbizottságának akkori elnökével, hogy áttekintsék a hazai régészeti örökségvédelem súlyos helyzetét. 2011 novemberében ugyanis a Parlament olyan módon változtatta meg az örökségvédelmi törvényt, amely lehetetlenül szigorú költség- és időhatárok közé szorította a nagy állami beruházásokhoz kapcsolódó megelőző régészeti feltárásokat. A szervezést a Magyar Régész Szövetség önkéntesei vállalták a Megyei Múzeumok Igazgatóságainak Szövetsége (ma: Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége) közreműködésével.

A kiállítás legfontosabb célja az volt, hogy bemutassa, az elmúlt másfél évtized folyamán a nagyberuházásokhoz kötődő feltárások milyen mértékben gazdagították a magyarországi régészeti örökségről alkotott képünket. Ebből a megfontolásból az ország régészeti gyűjtőkörű intézményeinek a beruházásokhoz kötődő kutatások során előkerült leglátványosabb tárgyaiból, leletegyütteseiből válogattak.

További videóink. Ezeket látta már?