Szita Károly: nem javasoljuk az útdíj bevezetését

2014. 12. 15., hétfő, 09:16

A Megyei Jogú Városok Szövetsége egyelőre nem javasolja az útdíj bevezetését - mondta Szita Károly a Magyar Televízió hétfő reggeli műsorában. A szervezet új elnöke kijelentette: a döntés előtt fontos megismerni a polgármesterek véleményét.

Szita Károly az útdíj tervezett bevezetése kapcsán elmondta: minden települést másként érint egy ilyen rendelkezés, s mielőtt döntés születne, fontos, hogy a jogszabály megalkotói megismerjék a polgármesterek véleményét.

Szita Károly az MJVSZ élén

A megyei jogú városokban 2,3 millióan élnek, s 1,2 millióan dolgoznak. Budapesttel együtt a 23 város az ország GDP-jének 80 százalékát adja, míg a felsőoktatásban résztvevők fele ezeken a településeken tanul. Az MJVSZ a legnagyobb érdekképviseleti szerv az országban, tagjai egyhangúlag választották elnökké Szita Károlyt, Kaposvár polgármesterét.

A Megyei Jogú Városok Szövetségének (MJVSZ) pénteken megválasztott új elnöke úgy látja, Kósa Lajos tiszteletbeli elnöknek fontos feladata lesz a települési álláspontok képviselete és megismertetése a döntéshozatal során, hiszen az új összeférhetetlenségi szabályozás miatt a polgármesterek nem lehetnek országgyűlési képviselők, így nem jelenik meg olyan mértékben a településvezetői tudás a Parlamentben, mint korábban.

Szita Károly elmondta azt is, hogy a települések célja egyezik a kormányzati szándékkal, vagyis azt szeretnék, ha mindenki dolgozhatna, aki munkával akarja megteremteni önmaga és családja biztonságát. Az elnök a műsorvezető felvetésére kiállt a közmunka mellett. A közmunkások értékteremtő munkát végeznek, s olyan példát mutatnak gyermekeiknek, amely szerint jobb munkával keresni meg a kenyeret, mint tétlenül várni a segélyt.

A rezsicsökkentés azon közszolgáltató cégeknek okoz nehézséget, amelyek eddig is alacsony díjakat állapítottak meg. Kaposvár azért válhatott a legolcsóbb városok egyikévé, mert közösségi tulajdonban tartotta a közszolgáltató cégeket, s nem engedett magas hasznot érvényesíteni az árakban - fogalmazott Szita Károly.

További videóink. Ezeket látta már?