A fekete elefánt vigyáz ránk az Ady utcában

2014. 12. 17., szerda, 13:51

Visszakerült egykori helyére Kaposvár egyik legrégebbi utcájának híres régi cégére, a Fekete elefánt. Az egykori Korona, ma Ady Endre utcát díszítette 100 évvel ezelőtt ez az egyedi bádogosmunka, amely fűszerkereskedést jelölt.

Aztán az 1930-as években leszerelték és ismeretlen helyre került. A Kaposvári Városszépítő Egyesületnek és Szabó Tamás bádogosmesternek köszönhetően mától ismét Kaposvárt díszíti.

Szabó Tamás bádogosmester elmondása szerint megtiszteltetésnek vette, hogy elkészíthette ezt a jellegzetes kaposvári cégért. - Ehhez a munkához nem kellett más, csak szeretet, egy tucatnyi kalapács és több mint egymillió kalapácsütés - fogalmazott az ipartörténész.

- Kereskedők nélkül ma nem létezne Kaposvár. A törökök után I. Lipót az 1700-as években adott először kereskedői jogot a városnak. Később az iparosoknak és kerekedőknek köszönhetően ért el hozzánk a vasút. A társadalmi szerepvállalásuk is hatalmas volt, hiszen iskolát építettek és üzemeltettek. Nekik köszönhető az is, hogy a mai Ady Endre utca a kereskedők és vásárlók utcája lett. A Fekete elefánt újbóli kihelyezésével tehát a kereskedőknek állítunk emléket - mondta Szita Károly polgármester a cégér avatóünnepségen.

További videóink. Ezeket látta már?