Így előzze meg a tragédiát!

2014. 12. 17., szerda, 18:30

Az ünnepek közeledtével megemelkedik azon tűzesetek száma, amelyeket a tűzhelyen felejtett étel okozott. A kis lángok gyakran az egész konyhára, illetve a lakásra is átterjedhetnek. Megmutatjuk, mit tegyen és mit ne tegyen!

Látványos tűzoltási bemutatót tartott december 17-én a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, a Somogy Megyei Tűzmegelőzési Bizottság és a Kaposvári Önkéntes Tűzoltó- és Életmentő Egyesület, hogy felhívja az állampolgárok figyelmét a konyhai tüzek veszélyeire, valamint a helyes oltási szabályokra.

Kevesen gondolnák, de a bemutató során egyértelművé vált, hogy milyen veszélyekkel jár az égő lábos, vagy olajsütő vízzel oltása. A kísérlet során a tűzoltók felmelegítették az étolajat, majd amíg a konyhában szorgoskodó a telefonjával volt elfoglalva, az olaj lángra lobbant. A tüzet azonban egy mozdulattal elfojtotta, úgy, hogy az égő lábosra egy fedőt tett, így az égés azonnal megszűnt. Ezt követően azt szemléltették az érdeklődőknek, hogy mi történik, ha az égő olaj tűzét vízzel próbálják eloltani. A magas hőmérséklet miatt a lángokra öntött vízből pillanatok alatt gőz keletkezik és az égő olaj robbanásszerűen kivetődik az edényből.

A tapasztalatok alapján a meggyulladt étolaj tüzét a konyhában szorgoskodók első ijedtségükben a bemutatóban látható módon vízzel próbálják meg eloltani. Ettől viszont a tűzhely közelében tartózkodók égési sérüléseket szenvedhetnek, valamint a konyhában lévő tárgyak meggyulladhatnak. A tűz pedig rendkívüli gyorsasággal terjed, egy átlagos méretű helyiség két-három perc alatt füsttel telítődhet és öt-tíz perc alatt teljesen kiéghet. Amennyiben a tüzet nem sikerül eloltani – hangzott el a bemutató során – első lépésként tárcsázzuk a 105-ös vagy a 112-es segélyhívó számot és a lehető leggyorsabb módon hagyjuk el a lakást. Ez azonban nehéz feladat, ha a lakás füsttel telítődött. Ezt is kipróbálhatták a kíváncsiskodók, hogy egy füsttel teli sátorból – odafigyelve a hangokra, valamint a tapintásukra hagyatkozva – miként lehet kimenteni a bennrekedt társukat.

További videóink. Ezeket látta már?