Szita: új munkahelyeket kell létesíteni, ez a feladatunk

2016. 12. 30., péntek, 10:07

Szita Károly polgármester ezt emelte ki Kaposvár legfontosabb feladataként évértékelőjében. Az interjúban beszélt többek között gazdaságfejlesztésről, közmunkaprogramról, a zöld város program fontosságáról, a bevándorlásról, illetve a kórház és a Csiky Gergely Színház jövőjéről is.

- Kaposvár legfontosabb feladata továbbra is az, hogy új munkahelyek létesüljenek – ezekkel a szavakkal kezdte 2016-os évértékelőjét Szita Károly. A polgármester hozzátette, hogy ennek megvalósításához keres eszközöket a város, és ennek egyik legfőbb része az a 13 milliárd forintos gazdaságfejlesztési program, melynek minden eleme azt a célt szolgálja, hogy 2020/21-re minden dolgozni akaró kaposvári munkalehetőséghez is jusson.

A programot a helyi cégek, vállalatok és vállalkozások segítségével dolgozták ki, ezzel biztosítva, hogy a kaposvári adottságokhoz és igényekhez tökéletesen illeszkedjen. A számos területre kiterjedő fejlesztési, támogatási program során többek között korszerűsítik az ipari területeket, új iparterületeket jelölnek ki, a munkáltatók pedig 500 ezer forintos támogatást, vagy telekár-kedvezményt kaphatnak minden egyes új munkahely létesítése után. A szakemberhiányt hivatott felszámolni a hiányszakmákban Kaposváron elhelyezkedő munkavállalók letelepedési támogatása, illetve a havi 100 ezer forintos anyagi támogatás, míg a szakképzésben ilyen szakterületeken tanuló diákok 25 ezer forintos havi ösztöndíjra pályázhatnak 2017-től.

A város célja, hogy az évtized végére megvalósuljon Kaposváron a teljes foglalkoztatás.

- A teljes foglalkoztatás számomra azt jelenti, hogy nem lesz olyan kaposvári a városban, aki nem talál magának munkahelyet. Jó irányba haladunk, hiszen a munkaügyi központ legutóbbi adatai szerint 1699 állástalan van a megyeszékhelyen, ami 3,9 százalékos munkanélküliségi rátát jelent. Az elmúlt 20 évben nem volt ilyen alacsony ez a szám, mint most, de nem állunk meg – mondta Szita Károly. Hozzátette, hogy a közfoglalkoztatás terén szigorítást vezettek be, melynek értelmében csak azoknak ad munkát a város, akik valóban dolgozni akarnak, míg a táppénzzel ügyeskedő munkakerülőket kizárják a rendszerből.

Kaposvár könnyebb megközelítése is megvalósult ebben az évben, amikor a MÁV 10 milliárd forintos saját beruházásaként megújult a Kaposvár-Dombóvár vasútvonal. A fejlesztésnek köszönhetően jelentősen csökkent a vonatok menetideje ezen a pályaszakaszon. A jövőben hasonló beruházás indul Kaposvár és Fonyód között is.

- Két évtizedes álmunk, hogy a várost egy négysávos gyorsforgalmi út kösse össze az M7-es autópályával, és most állunk ahhoz a legközelebb, hogy ez meg is valósuljon. A 67-es főút négysávosítására kiírták a kivitelezési közbeszerzést, be is érkeztek a pályázatok, és nagyon remélem, hogy sikeresen eredményt is tudnak hirdetni, mert ez a beruházás Kaposvár gazdaságát jelentősen befolyásolja majd – fejtette ki a városvezető.

Évértékelőjében Szita Károly kiemelte a Csiky Gergely Színház patinás, de leromlott állagú épületének felújítási, bővítési, korszerűsítési munkálatait, amihez már hozzá is fogott a kivitelező. A 9 milliárd forintos, állami támogatású fejlesztés várhatóan 2 év múlva zárul.

- Elkészült a Kaposi Mór Oktató Kórház szülészeti részlegének felújítási terve, ami 1,2 milliárd forintos beruházás lesz. A terveket az év utolsó heteiben kaptam meg, most az feladat, hogy előteremtsük a szükséges anyagi forrásokat – mondta a polgármester hangsúlyozva, hogy ezzel válik majd teljessé a 170 éves intézmény megújulása.

A legfiatalabb kaposváriakra és családjaikra továbbra is nagy gondot fordít a város, újabb levélkékkel bővültek 2016-ban a városligeti életfák, és elkészült a kaposvári babadoboz is, amit minden egyes kaposvári újszülött megkap az első védőnői látogatáskor. A több ezer forint értékű csomagban praktikus és hasznos gyermekápolási holmikat találnak az édesanyák. A családok támogatására 2017-ben 100 millió forintot különít el a város. A kismamaprogram az otthonteremtésen túl a tömegközlekedésen át a gyermekvállalásig többféle módon támogatja majd családokat.

2016-ban immáron második alkalommal nyerte el a Virágos Magyarországért mozgalom fődíját Kaposvár, így városunk képviselheti hazánkat jövőre az Európai Virágos Városok és Falvak Versenyén. A díj komoly elismerése annak a városszépítési munkának, mely szerves része a „Zöld város” programnak. Ennek célja, hogy az évszázad közepére energiafüggetlenné válhasson a város.

 

További videóink. Ezeket látta már?