Nemzetközi sikert értek el a kaposvári színművészhallgatók

2017. 02. 10., péntek, 17:40

A közönséget és a szakmát egyaránt lenyűgözte a Kaposvári Egyetem Rippl-Rónai Művészeti Kar színművészhallgatóinak Rómeó és Júlia című előadása a FACT-en, vagyis a Színház– és Filmművészeti Egyetemek Nemzetközi Fesztiválján.

A negyedéves növendékek már korábban több helyen is nagy sikerrel mutatták be vizsgaprodukciójukat. Az előadást a Színház-és Filmművészeti Egyetem két nemrég végzett fiatalja, Ifj. Vidnyánszky Attila és Vecsei H. Miklós rendezte. Uray Péter osztálya nem most lépett utoljára a Színház –és Filmművészeti Egyetem saját színházának színpadára, hiszen a Shakespeare-darabbal meghívást kaptak az Ódry Színpadra. Ezzel is elismerve a kaposvári darab sikerét.

Balogh Gyula kritikus a következőképpen ír a FACT-en bemutatott Rómeó és Júlia előadásról: „Az alkotók minden alkalommal az adott térre adaptálják az előadást, ezzel gyakorlatilag egy új produkció jön létre, hiszen változik a díszlet, kulcsjelenetek kapnak új hangsúlyt. Minden mozgásba lendül és ez mindenkit, játszót és nézőt, egyaránt igencsak inspirál. Ráadásul mivel nemzetközi fesztiválról van szó, most szinte minden jelenetben elhangzanak bizonyos szövegrészek több nyelven is. Ám ezeket nagyon szellemesen és ügyesen oldják meg, van, amikor egyszerűen elmondják, máskor felolvassák egy zsebből elővett noteszból, vagy a partner testére írt mondatokat tolmácsolják.”

A FACT-en a Rómeó és Júlia mellett Bertolt Brecht: Arturo Ui feltartóztatható felemelkedése című darabjában is színpadra léptek a Kaposvári Egyetem hallgatói, akik a Színház –és Filmművészeti Egyetem növendékeivel közösen mutatkoztak be a nemzetközi fesztivál közönségének. 

A FACT-ről:

Találkozás, együttlét, közös munka, bemutatkozási lehetőség – erre a négy pillére épít a FACT. A Nemzetközi Fesztivált 2017 februárjában hívta életre a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem. A név a Festival Arts Cinema Theatre szavak rövidítése. Ez pedig azt jelenti, hogy nem csupán egy olyan eseményről van szó, amelyre európai és magyar vendégelőadásokat hívnak. Hiszen az elsődleges cél, hogy az európai színművészeti egyetemek diákjai, előadói találkozhassanak, betekinthessenek egymás munkájába, tanuljanak egymástól. Emellett arra is lehetőséget ad, hogy a magyar és külföldi növendékek nemzetközi közönség előtt mutatkozhassanak be, közös műhelymunkákon vegyenek részt, szakmai kapcsolatokat építsenek.

A nézők pedig a különböző európai színházi kultúrába kóstolhatnak bele. A FACT-en idén négy külföldi résztvevő volt: a müncheni Bayerische Theaterakademie August Everding, a prágai DAMU, a bukaresti Universitatea de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L Caragiale”, valamint a svájci Accademia Teatro Dimitri intézménye. Emellett bemutatkozott a házigazda Színház- és Filmművészeti Egyetem valamint a Kaposvári Egyetem Rippl-Rónai Művészeti Karának színművész hallgatói.

További videóink. Ezeket látta már?