Kedvező döntést vár Kaposvár a Pécsi utcai iskola ügyében

2017. 03. 07., kedd, 22:34

Nincs és nem is volt elkülönített oktatás a Pécsi Utcai Tagiskolában. Többek között ez hangzott el a városi közgyűlés keddi, rendkívüli ülésén. A képviselők ugyan megszavazták a törvényileg előírt és elkészített deszegrációs tervet, de kiálltak amellett, hogy az ítélőtábla hibás döntést hozott, amikor az iskola felmenő rendszerű bezárásáról határozott. A város a Kúriához fordult jogorvoslatért.

Kaposvár tovább küzd a Pécsi Utcai tagiskola megmaradásáért. Ez derült ki a városi közgyűlésen, ahol elhangzott: tavaly októberben a Pécsi Ítélőtábla másodfokú, jogerős ítéletében kimondta, hogy az iskolában szegregáció van, ezért döntöttek az intézmény felmenő rendszerben történő bezárásáról. Ez azt jelenti, hogy az iskolában nem indulhat első osztály a 2017-18-as tanévben.

- Meggyőződésem, hogy az ítélőtábla döntése rossz. Rossz az iskolának, rossz az odajáró gyermekeknek és szüleiknek, a környéken élőknek, és rossz a városnak is – mondta Szita Károly. A polgármester hozzátette, hogy a döntést már megfellebbezte Kaposvár a Kúriánál, s remélik, hogy még a beiratkozások előtt döntés születik az ügyben. –A szülők eddig is szabadon dönthettek arról, hogy melyik iskolába szeretnék járatni gyermekeiket, mégsem vitték el őket másik intézménybe a Pécsi Utcai Tagiskolából – tette hozzá.

A jelenleg érvényben lévő jogerős döntés miatt a kormányhivatal felosztotta Pécsi utcai iskolai körzethatárokat a város 9 általános iskolája között, míg a tankerület és az önkormányzat elkészítette azt a deszegregációs tervezetet, melynek az intézkedései a gyerekek beilleszkedését hivatottak szolgálni. Ezt a tervet fogadta el kedden a képviselőtestület.

A közgyűlés tárgyalt még az egykori levéltári épület felújításához nyújtott 400 milliós támogatásról is. A város a Modern Városok Program keretében azért járul hozzá a megyei önkormányzat tulajdonában lévő műemléképület rekonstrukciójához, mert jelenlegi állapotában méltatlan Kaposvárhoz és tulajdonosához is. Az ódon falak a felújítást követően többek között a Rippl-Rónai Megyei Hatókörű Városi Múzeum kiállításainak adnának otthont. A megyei közgyűlés a legutóbbi ülésén egy olyan módosító indítványt fogadott el, melynek értelmében az első öt éves periódus lejártával, egyéves határidővel felmondhatnák a használati jogot, illetve bérleti díjat kérnének a várostól.

A kaposvári képviselőtestület ezt a döntést nem tartja méltányosnak és igazságosnak, ezért egy olyan változtatást szeretnének, hogy a város örökös használatában és bérleti díj nélkül működhessen a múzeum.Az intézményhez kapcsolódott az a döntés is, miszerint dr. Ábrahám Levente, jelenlegi múzeumigazgató további kinevezését támogatták.

További videóink. Ezeket látta már?