Átadták a felújított vasútállomást benne az új kormányablakkal

2017. 03. 09., csütörtök, 14:19

Átadták a műemlékvédelmi szempontok szerint teljes egészében megújult a kaposvári vasútállomást csütörtök délelőtt. A MÁV európai uniós forrásból valósította meg a rekonstrukciót mintegy 1,6 milliárd forintból. Az épületben új szolgáltatásként Kormányablakot is kialakítottak.

Megújult az épületegyüttes homlokzata, korszerűbbé váltak az utasterek, az utas-kiszolgálás és a vasúti infrastruktúra működéséhez szükséges irodák, technikai helyiségek, az utas-információs rendszer. Videokamerás megfigyelés gondoskodik a biztonságról, a szolgáltatások megközelítése akadálymentessé vált. Újjáépült egyebek között az épületfűtés, az elektromos-, víz- és csatornahálózat, a tűzvédelem, sőt LED technikájú díszvilágítás is készült.

A felújítás részeként a felvételi épület előtti keskeny városi előtér is újjászületett. Új térburkolat, zöldfelületek, utcabútorok, valamint fedett kerékpártárolók készültek. Kaposvár városa a vasbeton közvilágítási oszlopoknak, az épülethez jobban illeszkedő, öntöttvas kandeláberekre cserélésével járult hozzá a megfelelő esztétikum és összkép kialakításához.

A felújított vasútállomás illeszkedik a szintén támogatást kapott kaposvári intermodális csomóponthoz, amely közvetlenül az állomás mellett ad majd helyet a buszpályaudvarnak.

A fejlesztési beruházás során, újdonságként kormányablak is létesült a kaposvári vasútállomáson. Ez a felvételi épület egykori utasellátójának helyén található. A kormánymányablak ügyfélterületén 5 db ügyfélpultot és 1 db fotó fülkét, valamint gyerekek részére játszósarkot létesítettek. Itt kapott helyet tobábbá a tárgyaló, és egy akadálymentes vízesblokk is.

Az új kormányablakban személyi okmányok, forgalmi engedélyek, jogosítványok gyártásával és kormányablak ügyekkel kapcsolatban fogadják az ügyfeleket. Minden olyan ügytípusban várják az ügyfeleket, amely a másik két kaposvári helyszínen is intézhető.

Az épületről

A Pfaff Ferenc tervei alapján készült állomási épületet 1900-ban adták át és 2011 óta műemlék. Az 1895-1905 között épített nagy felvételi épületek jellemző stílusjegyeivel, a kornak és a vasútüzem akkori technikai színvonalának megfelelő funkciókkal tervezték. Ez olyan jól sikerült, hogy típustervként – kisebb-nagyobb módosításokkal – még két másik állomáson, Szatmárnémetiben (ma Satu Mare /Románia) és Versecen (ma Vrsac /Szerbia) is felhasználták. A három épület hasonlósága a helyreállítás tervezésénél sokat segített, mivel már csak hiányosan állt rendelkezésre az 1940-es évek elején a belső díszítéseitől szinte teljesen megfosztott kaposvári épület eredeti tervanyaga. A verseci épület belső tereiben viszont sok eredeti részlet a mai napig megtalálható.

Fennállása óta most először nyílt alkalom az épület egészére kiterjedő teljes felújításra, műemléki helyreállításra. 1942-ben, 1959-ben és 1997-ben végeztek jelentősebb átalakításokat, kisebb felújítás pedig az 1980-as években történt.

A helyreállítás terveit a MÁV Zrt. Műszaki Tervezési Főosztályának tervezői készítették. Nyílt közbeszerzési eljárás nyerteseként a ZÁÉV Építőipari Zrt. szerződött a munkálatok elvégzésére. A vasútállomás mintegy 1,6 milliárd forintból újult meg európai uniós forrásból.

További videóink. Ezeket látta már?