Kaposvár felkészült a pollenszezonra

2017. 03. 16., csütörtök, 14:40

A jövő héten kezdik terjeszteni a városban az idei évi pollennaptárt, mellyel nemcsak azt lehet követni, hogy melyik hónapban milyen növény szórja a virágporát, hanem azt is, hogy hol jelezheti a lakosság, ha gyomos, parlagfüves területeket lát a városban.

Szita Károly polgármester csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta, hogy 2006-ban hazánkban elsőként Kaposváron indult ingyenesen hívható parlagfűvonal.

- Örömmel tapasztaltuk az elmúlt években, hogy egyre kevesebb bejelentés érkezik a parlagfűvonalra, ami azt jelenti, hogy sikerült visszaszorítani a gyomnövény jelenlétét Kaposváron, és így reményeink szerint az allergiások tünetein is enyhíteni tudunk - mondta Szita Károly, majd hozzátette: - 2014-ben 144-en tettek bejelentést, 2016-ban 78-an. A jelzések beérkezése után az önkormányzat felszólítja a tulajdonosokat, ha pedig nem találjuk meg őket, akkor 72 órán belül gyommentesítünk, az ő költségükre.

Három, allergiás asztmával küzdő gyermek él a kaposvári Bosznayné Szennai Szilvia családjában. Náluk korán, már márciusban, a mogyoró virágzásával egy időben megjelennek a tünetek, a tüsszögés, orrfolyás, szemgyulladás, ezért fontos számokra, hogy tudják, mikor mi virágzik.

- A megelőzést nagyon fontosnak tartom, és az utóbbi években mi is tapasztaltuk, hogy kevesebb a parlagfű a városban. A naptár pedig abban lesz segítségünkre, hogy pontosan tudjuk, hogy melyik időszakban milyen virágporokra kell felkészülnünk - árulta el Szilvia.

A kaposváriak a

06-80/205-230

telefonszámon tehetnek bejelentést a gyomos, elhanyagolt területekről, vagy e-mailt is küldhetnek a parlagfuvonalkaposvar@gmail.com címre.

 

További videóink. Ezeket látta már?