Lemodelleztük és teszteltük Kaposvár csatornarendszerét

2017. 05. 16., kedd, 19:19

Mintha dézsából öntötték volna, úgy esett az eső hétfőn Kaposváron és környékén. Az extrém mennyiségű csapadék legszembetűnőbb eredménye az volt ismét, hogy a csatornarendszer megadta magát, kimozdultak az aknafedelek és számos utcában folyóként zúdult le a víztömeg.

A modellezésben segítségünkre volt a Kaposvári SZC Lamping József Műszaki Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája. Segítségükkel betekintést nyerhettünk, mi történik városunk csatornarendszerében egy-egy nagyobb terhelés esetén.

Röviden arra jutottunk, hogy

  • egy közműhálózatot nem extrém és szélsőséges esetekre terveznek,
  • nemcsak Kaposváron, hanem más városban, más országban is hasonló a jelenség nagy mennyiségű eső esetén,
  • ha egy hónapnyi eső nem egyenletesen, hanem rövid idő (kb. fél óra) alatt esik le, azt a csatornarendszer nem bírja el,
  • a víz lefele folyik, így az alacsonyabban fekvő területeken lévő csatornáknak még több vízmennyiséget kell(ene) elvezetniük.

Tavaly megkérdeztük Tóth Istvánt is, a város főmérnökét, hogy mi a helyzet a csatornarendszerrel, akkor azt mondta: a város vízelvezetése a mindenkori aktuális műszaki előírások szerint van tervezve, ezeknek megfelel, rendszeresen karban van tartva, takarítva van. Az utóbbi években jelentős, több százmilliós fejlesztéseket hajtottak végre a csatornarendszeren a helyzet javításának érdekében, és a Területi Operatív Program keretein belül további jelentős korszerűsítések lesznek, amelyek érinteni fogják Kaposvár leginkább kritikus pontjait, különösképpen a vasútállomás környékén.

Hozzátette: azt tudni kell, hogy ilyen rendkívüli helyzetekben elsőként arra van lehetőség, hogy a műszaki létesítmények jó állapotban tartásával az esetleges károkat csökkenteni lehessen.