Kaposváron is tiltakoztak a Lidl keresztretusálása ellen

2017. 09. 13., szerda, 09:32

Mintegy hetven ember demonstrált égő gyertyákkal keresztet formálva a Lidl kisgáti áruháza előtt kedden este. A tiltakozást azért szervezte meg a kaposvári Fidesz, mert a német áruházlánc leretusálta a keresztet az Eridanous márkájú termékek csomagolásáról, amelyen egyébként korábban valósághűen, kereszttel a kupolán volt látható a szantorini kék kupolás Anasztaszisz-templom.

A Lidl újságírói kérdésre korábban az alábbiakat nyilatkozta:

Óvakodunk a vallásos szimbólumok használatától, mert nem akarjuk semelyik hit követőit elidegeníteni. A cégünk nagy tisztelője a sokféleségnek, ezzel magyarázható a csomagolás dizájnja.

Sokan úgy vélik, az áruházlánc az iszlám tömegek Európába áramlása miatt hozta meg ezt a döntést, s megvan annak a veszélye, hogy ma még csak retusálják, hamarosan a valóságban is le fogják szedni a templomokról a kereszténység szimbólumát.

Gelencsér Attila, Kaposvár országgyűlési képviselője közösségi oldalán a tiltakozásról készült fotó mellé azt írta:

Mi maradunk keresztények, még ha ez a Lidl-nek nem is tetszik!

Nyilván sokan emlékeznek arra, hogy 2015-ben, a bevándorlási hullám kezdetekor Eva Brunne evangélikus püspök el akarta távolíttatni a kereszteket a stockholmi Tengerészek Templomából, mondván, így a templom nyitva tudna állni más vallások tagjai számára is. A püspök Mekka irányát is megjelenítette volna a keresztény templom falán.

A norvég bevándorlási hivatal ugyanebben az évben 30 ezer bevándorló elszállásolásához kérte az egyházi szervezetek és civil közösségek segítségét. A hivatal azt javasolta a befogadóknak, hogy a szállásokat tegyék „vallásilag semlegessé.” A legtöbb helyen ezt úgy oldották meg, hogy levették a kereszteket a falról, ha pedig a padló mintázatán látszott egy, akkor szőnyeggel letakarták azt. A cél az volt, hogy ne bántsák meg a muszlim menekülteket.

 

Ezeket olvasta már?