Így fog kinézni a közlekedési központ

2017. 09. 27., szerda, 15:59

Látványos légi felvételekkel mutatjuk be, hogyan fog teljesen átalakulni Kaposvár arculata. Az első bontási munkálatok 2018 tavaszán indulnak. Videó.

A légifelvételek elkészítésében nyújtott segítségért köszönet Pusztai Rolandnak!

17,7 milliárd forintól épül meg a következő években a Kaposvári Közlekedési Központ. A földrajzi kiterjedését és a költségvetés mértékét tekintve ez az egyik legjelentősebb beruházása a Németh István Programnak. A csomópont kialakítása nemcsak a optimalizálja a két buszpályaudvar és a vasútállomás körüli közlekedési helyzetet, hanem a donneri városrészt is visszacsatolja a belváros vérkeringésébe.

Régi vágya valósul meg a Donnerben élőknek azzal, hogy megépül a Kaposvári Közlekedési Központ: rendezetté válik a vasútállomás és a helyi buszállomás környéke, a jelenlegi felüljáró elbontásával, egy új, korszerű, és gyalogos és kerékpáros felüljáró építése valósul meg, a Csik Ferenc sétány meghosszabbításával és közlekedésbe való bevonásával a városrész felértékelődik, és könnyebben megközelíthetővé válik.

Az átalakítás egyik legszembetűnőbb eleme a négysávos út nyomvonalának a megváltoztatása lesz az Áchim András utcai kétsávos körforgalom és a mostani Vasút étterem helyére épülő körforgalom között. A forgalom tehát a jelenlegi távolsági buszpályaudvar helyén halad majd. A felszabaduló területre – ami most még az úttest – költözik át a vidéki buszállomás, közvetlenül a helyi buszállomás mellé.

– Szintén látványos lesz az új, gyalogos felüljáró, amit lifttel szerelnek fel az akadálymentesítés jegyében, a gyalogosoknak és a kerékpárosoknak pedig külön elvezetés épül, tehát kényelmesen elfér majd mindenki – mondta lapunknak Patak Norbert, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. projektiroda vezetője. Hozzátette, hogy a vasútállomás betonkerítése eltűnik, itt egy közös, fedett peron épül az utasoknak.

A vasútállomás épületének túloldalán 45 férőhelyes, ingyenes, úgynevezett P+R, azaz utazz és parkolj parkolót alakítanak ki. Ez kifejezetten azoknak épül, akik autóval érkeznek idáig, és a kocsijukat letéve tömegközlekedéssel utaznak tovább. Hasonló, 90 férőhelyes parkoló épül majd a Csik Ferenc sétánynál is.

A Hársfa-Baross-Béla Király utcák kereszteződése ugyancsak jelentősen átalakul, a legfontosabb, hogy ide fog becsatlakozni majd egy autós felüljáró segítségével a Csik Ferenc sétány, amivel könnyen elérhetővé válik a Donner. A síneken átívelő híd körfogalommal kapcsolódik a Hársfa és Baross utcákba, míg a Róma-hegyen élők egy másik körforgalmon keresztül érik el a Béla király utat. A régi vasúti átjáró sem szűnik meg, ezt a gyalogosok és a kerékpárosok használhatják.

A Kaposvári Közlekedési Központ kialakítása a kivitelezői szerződések októberi aláírása után, 2018 tavaszán a bontási munkálatokkal kezdődik, s a tervek szerint nyáron kezdődhet az építkezés.

A Kaposvári Közlekedési Központ létrehozásáról még 2015-ben állapodott meg Szita Károly és Orbán Viktor, amikor a miniszterelnök és a polgármester a Modern Városok Program részeként aláírták a várost érintő fejlesztési megállapodást.

További videóink. Ezeket látta már?