Interaktív erdő a város szívében

2017. 10. 02., hétfő, 15:25

A nagyközönség előtt is megnyitotta kapuit a SEFAG Zrt. legújabb ismeretterjesztő attrakciója, az Erdők Háza Látogatóközpont. A Bajcsy-Zsillinszky utcában kialakított interaktív kiállítás és játszóház célja, hogy lépésről lépésre bevezesse az érdeklődőket az erdők és az erdészek titkaiba.

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter hangsúlyozta: az erdők értéke felbecsülhetetlen, megóvásuk mellett fontos az is, hogy szépségét minél többen felismerjék.

A huszonegyedik alkalommal rendezett Erdők hetében állami- és magánerdészetek, erdei iskolák és oktatási intézmények a Közös kincsünk az erdő mottó jegyében október 2. és 8. között 100 helyszínen 200 programmal várják az érdeklődőket. A programsorozat az erdőket népszerűsíti, szemléletet formál és tájékoztat - közölte.

Szita Károly, Kaposvár polgármestere elmondta, a város és a Sefag összehangolja egyes fejlesztéseit, aminek jó példája lesz, hogy egy, a távhőellátáshoz kapcsolódó beruházás részeként tervezett melegvízkazánokat az erdészeti társaság látja majd el faaprítékkal, s az önkormányzat közös cég alapítására készül a vállalattal.

Barkóczi István, az állami tulajdonú zrt. vezérigazgatója elmondta, a vállalat 2010 óta 2 milliárd forint értékű közjóléti fejlesztést valósított meg hosszú ideje tartó stabil és nyereséges gazdálkodásának köszönhetően. Fenntartanak két arborétumot, hét parkerdőt, autóspihenőket, négy ökoturisztikai központot, erdei iskolát, csillagparkot, kisvasutat és most már az erdők házát is. A vezérigazgató közölte azt is, hogy a cég a programsorozat ideje alatt a Zselici Csillagparkban kerékpárutat, a Deseda tónál lombkorona-sétányt ad át, jövőre pedig a Desedai-parkerdőben és a Ropoly-völgyben tervez beruházásokat.

Biró Norbert, a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke azt mondta: a látogatóközpont kimozdíthatja a gyermekeket a számítógépek, a televízió elől, meghozhatja a kedvüket a kirándulásokhoz.

További videóink. Ezeket látta már?