Az egészséges táplálkozás a bevásárlással kezdődik

2017. 11. 14., kedd, 16:02

A cukorbetegség világnapján egészségnapot rendeztek a kaposvári Nagypiacon kedden délelőtt, ahol a szakemberek a lakosságot a cukorbetegség kockázatának felmérésével, étrendi tanácsadással, valamint közös piaci bevásárló körúttal várták.

A Diabétesz Világnapot minden évben november 14-én ünnepeljük. Ezen a napon született Frederick Banting, akinek Charles Besttel közös gondolata vezetett az inzulin 1922-es felfedezéséhez. A Világnapot a Nemzetközi Diabetes Szövetség (IDF) és tagszervezetei rendezik meg világszerte.

Diabétesz Világnapot első alkalommal 1991-ben szervezett a Nemzetközi Diabetes Szövetség (IDF) és az Egészségügyi Világszervezet (WHO), látva a cukorbetegség világszerte növekvő terjedését. Azóta népszerűsége folyamatosan nő, ma már több mint 350 millió embert kapcsol össze a világon, köztük az egészségügyi ellátás szakembereit, ápolókat, cukorbetegeket és a társadalom valamennyi tagját.

A UNite for Diabetes kampány vezetett a cukorbetegség elleni küzdelem világszintű összefogásához, melynek eredményeként 2006. december 20-án az ENSZ Közgyűlés elfogadta a 61/225. sz. Határozatot, amely a cukorbetegség krónikus, életminőséget rontó és költséges voltára hívja fel a figyelmet. A Diabétesz Világnap 2007-től az ENSZ által felügyelt és támogatott Világ Egészség Nap.

A cukorbetegség globális probléma, káros emberi, szociális és gazdasági hatásokkal. Ma már több mint 250 millió cukorbeteg él világszerte, számuk évente 7 millióval növekszik. Jelenleg Magyarországon 750 ezer regisztrált cukorbeteg él. Ez azt jelenti, hogy minden 12. ember közül egy cukorbeteg, vagy  valamilyen kóros cukor-anyagcserével rendelkezik.

A cukorbetegség nem csak a magas vércukorszintből adódó tünetek, rosszullétek miatt kiemelt  jelentőségű, hanem a kezeletlen cukorbetegség súlyos szövődményei miatt is, amely megnyilvánulhat a láb ereinek és idegeinek károsodásában, mely súlyos esetben amputációhoz vezet, de kialakulhat veseelégtelenség, súlyos esetben veseleállás, látásromlás, vakság, szív- és érrendszeri problémák, szélütés és szívinfarktus is.

További videóink. Ezeket látta már?