Megnyílt a Seuso-kincs kiállítás Kaposváron

2017. 12. 29., péntek, 14:25

A Seuso-kincs kiállítást a Fő u. 12. szám alatti, úgynevezett Anker-házban lehet megnézni. A látogatók három héten át, január 21-ig meghosszabbított nyitva tartás mellett, reggel kilenc és este nyolc óra között látogathatják az egyedülálló tárlatot.

A Rippl-Rónai Múzeum szakemberei kérik, hogy a látogatók jó előre tervezzék meg látogatásukat, ha lehet foglalják le látogatási időpontjukat és vásárolják meg előre jegyeiket. Mindezekre kiváló bejelentkező és információs felület található a seuso.smmi.hu cím alatt.

A Seuso-kincs ezüstedényei minden bizonnyal saját koruk művészetének is csúcsdarabjai. Ez a különleges eszmei és anyagi értékkel bíró műtárgyegyüttes, mielőtt méltó helyét elfoglalná a Magyar Nemzeti Múzeumban, hat vidéki múzeumban is bemutatkozik. Kaposvár a harmadik állomása ennek a  reprezentatív kiállítás sorozatnak.

A kiállításban 14 nagyméretű ezüstedény látható, melyek össztömege 68,5 kg. Az ezüstműves remekművek saját korukban összesen 2040 solidust érhetettek. Ez azért is meghökkentő, mivel a 4. században egyetlen solidusból 350 liter búzát vagy 109 liter bort lehetett vásárolni! A Seuso-kincset két, ételek tálalására szolgáló nagyméretű lapos tál, két további tálaló és valószínűleg dísztálként is használt tál, egy mosdáshoz használt mély tál és két hozzá tartozó, geometrikus díszítésű kancsó, továbbá egy dionüszoszi ábrázolásokkal, egy állatalakokkal és egy görög mitológiai ábrázolással díszített kancsó alkotja. Két vödör, egy illatszeres tégelyek tárolására szolgáló doboz, valamint egy amfora is része az együttesnek. A kincseket a 4. század utolsó évtizedeiben vagy az 5. század elején rejthették el, feltehetően egy háborús konfliktus elől menekülve.