Szita: a város sokat köszönhet a nagyadózóknak

2018. 01. 04., csütörtök, 20:22

20 kaposvári cég vezetőjét, képviselőjét fogadta Szita Károly csütörtökön a városházán. A polgármester hangsúlyozta: a nagyadózóknak óriási szerepe van a város rohamos fejlődésében, valamint a munkanélküliség komoly mértékű csökkenésében.

- Nőttek az adóbevételek, s ami legalább ennyire fontos, az elmúlt húsz év során 2017-ben volt a legalacsonyabb a munkanélküliség a városban - mondta Szita Károly polgármester a cégvezetőknek, akiknek egyben meg is köszönte a munkát, mert a jól prosperáló vállalkozásoknak is köszönhető, hogy a helyi gazdaság – ezáltal pedig Kaposvár is –  erősödött 2017-ben.

3 milliárd 963 millió forintot fizettek be helyi adóként a múlt évben Kaposvár vállalkozásai, amiből az iparűzési adó 2,6 milliárd forint volt. Ez 6 százalékos növekedést jelent az egy évvel korábbi bevételhez képest. A TOP 20 kaposvári cég összesen1,4 milliárd forinttal gyarapította adó formájában a város kasszáját.

A város célja továbbra is a teljes foglalkoztatottság elérése, ennek érdekében különböző kedvezményekkel ösztönzi a munkahelyteremtést. Ilyen például az új munkahelyenként 500 ezer forintos támogatás, amelynek feltétele az, hogy a munkáltató a garantált bérminimum legalább 120 százalékát adja a dolgozónak. 2017-ben 26,5 millió forint támogatást nyújtott ilyen formában az önkormányzat, amely 53 új munkahely létrejöttét segítette. Mindemellett enyhíteni kíván a város a szakemberhiányon is, ezért a  hiányszakmában elhelyezkedők lakhatási támogatást kaphatnak, az ilyen szakmát tanuló diákok pedig ösztöndíjban részesülhetnek a Kaposvár Számít Rád ösztöndíj-programnak köszönhetően.

A polgármester köszöntőjében a Németh István Programról is szót ejtett, melynek  elemei között több olyan projket is van, ami a helyi cégek, vállalkozások versenyképességét növeli, és ösztönzi a befektetők letelepedését Kaposváron. A 171 milliárd forintos program során többek között ipari parkok újulnak meg, új iparterületek létesülnek, illetve a 67-es gyorsút is megépül, mellyel Kaposvár bekapcsolódik az ország főközlekedési vérkeringésébe.

A 20 legnagyobb adózót köszöntötte Gelencsér Attila, Kaposvár országgyűlési képviselője is.

 

Nagyadózók listája 2017

E.On Dél-Dunántúli Áramszolgáltató Zrt.
Magyar Cukor Zrt.
Lakics Gépgyártó Kft., Lakics Vagyonkezelő Kft.
Videoton-Elektro Plast Kft., Videoton Holding Zrt.
Corso Invest Kapvar Kft.
Metyx Hungary Kft.
Kaposplast Műanyagipari Kft., Kaposplast Vagyonkezelő Kft.
Kometa 99 Zrt.
OTP Bank Nyrt., OTP Faktoring Követeléskezelő Zrt.
Kaposvári Villamossági Gyár Kft.
Fusetech Kft.
Magyar Telekom Nyrt.
Sefag Zrt.
Cargill Magyarország Zrt.
Tesco-Globál Zrt.
Kapos Atlas Gépgyár Kft.
Luckympex Kft.
Fino-Food Kft.
Mega-Logistic Zrt.
Privát Hús Kft.